Профил

Вход / Регистрация

Как да изберем климатик за дома или офиса - наистина важните неща

Предстои Ви покупка на климатик и се чудите кой модел да изберете? Търсите най-доброто за възможно най-ниската цена?

Гледате реклами на десетки марки климатици от няколко стотин до няколко хиляди лева – всичките инвертори, работят на минусови температури, клас А++ или дори по-икономични. Но това са просто данни на „хартия“.

Кои са истински важните неща обаче, които трябва да знаете при избора на климатик?

Знаем, че цената е водещият фактор при решението на проблема „как да изберем климатик за дома или офиса“ и все пак не е излишно да си зададете следните въпроси преди да вземете крайното решение:

Продължете да четете, защото имаме какво да Ви разкажем!

1. Как да изберем климатик за отопление - какво трябва да знаем:

Трябва ли Ви климатик за отопление до -15 градуса или за по-ниска температура?

Отговорът на този въпрос изглежда лесен на пръв поглед. Но освен региона, в който се намира обектът, който трябва да климатизирате, от значение е и изложението, на което ще се постави външното тяло.

Прост експеримент с 2 термометъра го доказва:

  • термометърът, залепен от югоизточната страна на сградата показва +18 градуса по °C (дори не е пряко огрят от слънцето)
  • докато външният датчик на мобилния термометър, поставен от северозападната страна на сградата, показва +9,7 градуса по °C (близо 10 градуса  по-малко

Но ако разликата в КПД-то на климатика при +9 и при +18 градуса не е голяма, то не така стои въпросът при -10 и 0 градуса. Тогава климатикът ще има загуба в коефициента си на полезно действие около 30% при -10 градуса в сравнение с работа при 0 градуса по °C.

Затова, за да изчислите правилно необходимата мощност за климатизиране на помещението, трябва да вземете предвид отдаваната такава при минимална посочена работна температура на климатика и да заложите 30% запас (посочените технически данни са на база лабораторни изпитвания и не се вземат предвид реални метеорологични условия като мъгла, дъжд и сняг).

Но има още едно нещо, което оказва съществено влияние за това как да изберем климатик за отопление при минусови температури – дяловете на външния топлообменник.

Какво ще рече това?

Икономията на климатиците (в сравнение с всички други електрически отоплителни уреди) идва от там, че те работят на принципа на пренос на енергия (т.е. консумират ток, необходим само за трансформирането на фреона от течно в газообразно състояние и обратното, и за вентилаторите). В режим на отопление външното тяло поглъща част от енергията във въздуха, за да я отдаде по-късно през вътрешното тяло. Това води до още по-ниски температури при външния топлообменник и той може да замръзне. WhereTo link directory

Когато се случи замръзване на външното тяло, климатикът спира работа. Е, или поне евтините климатици спират работа. За да се размразят те обръщат режима на телата – вътрешното тяло минава в режим охлаждане, за да може да загрее външното тяло и да разтопи леда. Това води до бърз спад на температурата в отопляваното помещение и голяма консумация на ток след това, защото климатикът ще се върне в режим на отопление на пълна мощност, за да компенсира загубите.

По-високият клас климатици имат външни топлообменници на дялове. Това ще рече, че при замръзване климатикът спира работа само на определян дял, който минава в режим на „интелигентно обезскрежаване“. В този случай работата на климатика не спира изцяло и температурата в помещението се запазва без загуба (особено ако сте взели предвид онези 30% запас, за който споменахме малко по-горе).

2. Мога ли с 1 климатик да отоплявам / охлаждам 2 или повече помещения:

Не е невъзможно, но никак не е препоръчително. А причините за това са:

  • Почти невъзможно е в режим на отопление, защото топлият въздух е по-лек и „стои“ на тавана. Как ще го накарате да слезе под касата на вратата, за да отиде към другата стая? Никак…
  • В режим на охлаждане пък, обитателите на съседното помещение ще се радват на студени крака и потни чела, точно поради същия този физичен закон.
  • За да ползвате 1 климатик за няколко помещения ще ви трябва такъв с по-висока мощност. Климатиците с по-висока мощност имат по-нисък коефициент на трансформация и харчат повече ток.
  • Когато ползвате един климатик (особено за отопление) и той дефектира или най-малкото спре работата, за да се размразява външното тяло, спира отоплението на цялото жилище. От друга страна – ако имате няколко по-малки климатика вероятността да спрат всичките по едно и също време клони към 0. Също така – консумацията на ток е по-ниска и отдаваната мощност е по-висока на 3 броя 9ки отколкото една 24ка, например.

3. Колко е средният живот на един климатик:

Е, това зависи изцяло и на 100% от качеството на материалите, използвани за производството му. Ето няколко примера, на които да обърнете внимание:

Нискокачествената пластмаса, използвана в производството на евтините климатици, пожълтява след не повече от година – две, не търпи резки температурни промени, поради което скърца и пука силно при разширението и свиването на вътрешния топлообменник (особено неприятно в помещенията за спане). И тъй като почистване на филтрите е наложително поне веднъж в месеца, то внимавайте много да не счупите щипките на предния панел, защото тази пластмаса ще е загубила еластичността си след кратко ползване.

Медта е скъпа суровина. И съставлява по-голямата част от материала, използван в производството на един климатик. При евтините модели тръбите на топлообменниците са по-тънки и вероятността от спукване при резки температурни промени е по-голяма. Ако това се случи и климатикът ви не е в гаранция – демонтажът, ремонтът, зареждането с фреон и монтажът обратно ще ви струват не по-малко от 1/3 от цената му като нов.

Колко е животът на един евтин китайски климатик – 4-6 години. А на средния и висок клас климатици – около 10 до 15 години. Как да изберем климатик зависи от това колко време искаме да го ползваме.

4. Всички ли инверторни климатици са еднакви и по какво се различават:

Най-общо казано разликата между климатик с инверторен компресор и такъв с конвенционален е в това, че инверторът може да работи на различни обороти, а конвенционалният работи само на принципа старт-стоп и на пълна мощност. Ето пример:

Конвенционален климатик:

Инверторен климатик:

Достигната температура = 25 °C

Достигната температура = 25 °C

–        Компресорът се изключва

–        Компресорът намалява оборотите си, но не спира

Температурата пада = 24 °C

Температурата пада = 24 °C

–        Компресорът се включва на пълна мощност

–        Компресорът плавно увеличава оборотите си

Консумира повече електро енергия, защото амперажът (големината на тока), необходим за рестартирането му от нулата е 3 пъти повече!

 

Аха, това е ясно! Но как да изберем климатик според вида на инвертора?

Сметките ни за ток не се изчерпват с формулата P=U.I, където Р е мощността (това което плащаме), U е напрежението от 220 волта, а I e големината на тока в ампери (имайки предвид горе описания случай няколко хиляди рестартирания от нулата на конвенционалния климатик на месец водят до 3 пъти по-големи сметки за ток в сравнение с инверторния).

Електрическата енергия има и друг параметър – синусоида на тока. Повечето модели на климатици Fuji Electric, Panasonic, Daikin и Mitsubishi Electric имат сложен софтуер, който контролира синусоидалната форма на тока така, че да кореспондира с тази на напрежението в целия диапазон на работа на компресора. Благодарение на този метод на управление 98% от консумираната мощност се използва ефективно, а това води до допълнителни 30% по-ниски сметки за ток в сравнение с обикновен инвертор.

Еднакви ли са всички инверторни климатици? Ами не са! Как да изберем климатик с подходящия инвертор – свържете се с нас за безплатна консултация!

5. По-евтините климатици излизат ли по-евтино наистина:

Преди да стигнете до същината на въпроса „как да изберем климатик според цената“ трябва да си отговорите на следното – за какво ви трябва този климатик и колко време възнамерявате да го ползвате?

Ако целта е краткосрочна – давайте, купете най-евтиното на пазара.

Но ако възнамерявате да го използвате вкъщи имайте предвид, че инвестицията в по-скъп климатик се възвръща многократно.

Да направим една проста сметка в дългосрочен план за това как да изберем климатик според цената:

Да предположим, че ще климатизирате цялото си жилище и ви трябват 3 броя климатици, които купувате на изплащане за срок от 5 г. без лихва (колкото е средният живот на един евтин климатик). Сметката излиза така:

3 бр. обикновен инвертор х 600 лв. = 1800 лв.

3 бр. инвертор с pam* х 1200 лв. = 3600 лв.

3 бр. монтаж = 510 лв.

3 бр. монтаж = 510 лв.

  

60 м. х 150 лв. сметка за ток = 9000 лв. **

60 м. х 100 лв. сметка за ток = 6000 лв. **

  

Общо след 5 г. = 11 310 лв.

Общо след 5 г. = 10 110 лв.

Реинвестиция в нови климатици след 60 м.: 1800 лв. + 510 лв. за монтажи

Реинвестиция в нови климатици след 60 м.: 0 лв. (тези климатици имат средна продължителност на живот 10+ г.)

Общо след 10 г. = 22 620 лв.

Общо след 10 г. = 16 110 лв.

ЗАБЕЛЕЖКА: Дори да не реинвестирате в нови климатици след 5 г. сметката показва, че в дългосрочен план по-скъпите климатици излизат по-евтино.

*pulse amplitude modulation – вградено управление, което контролира синусоидалната форма на тока така, че да кореспондира с тази на напрежението в целия диапазон на работа на компресора. Благодарение на това 98% от консумираната мощност се използва ефективно и води до допълнителни 30% по-ниски сметки за ток в сравнение с обикновен инвертор.

**изчислено средно на година при 100% работа на климатиците

Какво излиза в заключение на всичко това?

Как да изберем климатик не е чак такава „мисия невъзможна“, когато знаем какво е важно да гледаме.

На българския пазар се предлагат повече от 500 модела климатици!

Кой е най-добрият според вашите нужди? Знаехте ли за съществуването на PAM инверторите, а за топлообменниците с няколко дяла? А че съществуват климатици със сензори за зонално разпределение, които откриват автоматично топлите и студените места в помещенията, слънчевите лъчи, присъствието на хора и домашни любимци и регулират температурата и скоростта на вентилаторите автоматично с цел още по-големи икономии на електричество?

Всички тези „екстри“ биха ви спестили стотици левове в сметки за ток и макар по-високата първоначална цена, то гарантирано ще ви струват по-евтино в дългосрочен план.

Може би има още много неща, които не знаете за климатиците. А не е и нужно!

  • ще получите наистина професионална консултация
  • ще ви спестим десетки часове в проучване на марки и модели
  • ще ви спестим вероятността да направите грешния избор
  • без обвързване с покупка
Facebook
WhatsApp
Skype
Email
Print
Уважаеми Клиенти,

Магазините ни в Сухата река, Люлин и Лагера няма да работят от 23ти Декември до 2ри Януари 2024г. включително.

Желаем Ви весела Коледа и щастлива Нова година!

Уважаеми Клиенти,

Магазините ни в Сухата река и Люлин няма да работят от 20ти Август до 6ти Септември 2023г. включително.

Желаем Ви назабравимо лято!

Уважаеми Клиенти,

Магазините ни в Сухата река и Люлин няма да работят на 6, 7 и 8ми Май 2023 г. включително.

Желаем Ви весели празници!

Уважаеми Клиенти,

Магазините ни в Сухата река, Лагера и Люлин няма да работят от 3ти до 6ти Май 2024 г. включително.

Желаем Ви весели празници!

Запитване за Абонаментно Обслужване

на климатици

Запитване за Монтаж / Демонтаж / Преместване

на климатик